Kulak sağlığı hakkında doğru bilinen 7 yanlış!
4 mins read

Kulak sağlığı hakkında doğru bilinen 7 yanlış!

Kulak sağlığı, insanların günlük yaşamlarını etkileyen önemli bir unsurdur. İyi işitme yeteneği, iletişimde başarılı olmayı, güvenliği ve sosyal etkileşimi sağlamak açısından kritik bir öneme sahiptir. Kulak sağlığını korumak, genel yaşam kalitesini artırmak için hayati bir öneme sahiptir. Peki, kulak sağlığı ile ilgili doğru olmayan yaygın inanışlar nelerdir? İşte kulak sağlığı hakkında doğru bilinen 7 yanlış…

KULAK SAĞLIĞI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

1. Yanılgı:

Yanlış:

Kulak yıkanmamalı, yıkanması durumunda alışkanlık haline gelir.

Doğru:

Kulak kirinin zamanla birikmesi, işitme sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu birikim, işitme kaybına neden olabileceği gibi, işitme cihazı kullanımını da etkileyebilir ve performansını azaltabilir. Kulakta biriken kirlerin temizliği için KBB hekimleri tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu, kulak sağlığının korunması ve işitmenin optimum seviyede tutulması açısından önemlidir.

2. Yanılgı:

Yanlış:

Kulak pamuklu çubukla temizlenmeli.

Doğru:

Vücutta, tüy ve kıl bulunan bölgelerde özellikle yağlı salgı yapan goblet hücreleri bulunmaktadır. Bu hücrelerin salgıları, cildin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, kulak yolunda bu salgıların temizlenmesi için pamuklu çubuk kullanmak sakıncalı olabilir. Çünkü pamuklu çubuklar, salgının bir kısmını temizlerken bir kısmını da daha derinlere iterek kulak tıkanıklığına yol açabilir. Kulak kirlerinin çoğu, insanların kulaklarını temizlerken kullandıkları pamuklu çubuklar nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle, kulak yolunu düzenli aralıklarla doktor kontrolünde temizletmek, kulak sağlığı açısından daha uygun bir yöntemdir.

3. Yanılgı:

Yanlış:

Kulağı ağrıyan çocuğun kulağına süt, yağ vs. damlatmak ağrıyı geçirir.

Doğru:

Anadolu’nun yaygın bir sorunu olan bu durum, kulak iltihabı, burun ve östaki ile ilgili ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorun, kulak yoluna damlatılan maddelerin mikroplar için bir besi yeri oluşturmasıyla ilişkilidir. Bu durum, mikropların çoğalmasına ve sonuç olarak kulak yolu iltihabının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden, kulak sağlığı için gereksiz müdahalelerden kaçınılması önemlidir.

4. Yanılgı:

Yanlış:

Kulak çınlamasının tedavisi yoktur.

Doğru:

Bu yanlış inanış, halk arasında olduğu kadar doktorlar arasında da yaygın olarak görülüyor. Kulak çınlamasının tedavisinin zorluğu doğru olmakla birlikte, çınlamanın birçok hastalığın ilk belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. Çınlama, ilaçlar veya işitme cihazlarıyla tedavi edilebilir. Bu nedenle, kulak çınlamasının önemsenmesi ve gerekli tedavinin zamanında yapılması büyük önem taşır.

5. Yanılgı:

Yanlış:

Kulak kıllarını yakmakta sakınca yoktur.

Doğru:

Birçok kuaför, kulak yolundaki tüy ve kılları yakarak temizleme yöntemini tercih eder, bunun için de genellikle çakmak veya ispirtolu pamuk kullanılır. Ancak, yüksek sıcaklık canlı organizmalar için geri dönüşümsüz zararlara yol açabilir. Bu nedenle, kulak temizliği için bu tür yöntemlerin kullanılması ciddi sağlık riskleri taşıyabilir ve uzmanlar tarafından önerilmez. Kulak temizliği için daha güvenli ve etkili yöntemlerin tercih edilmesi önemlidir.

6. Yanılgı:

Yanlış:

Bademcik vücutta mikropların filtresidir, alınmamalıdır.

Doğru:

Sağlam insanlar için bu bilgi doğrudur ama yılda 3-4 kez iltihap atağı geçiren, içinde kronik iltihap bulunan (debris-tonsiltaşı) ve ağız kokusu yapan bademcikler tabiri caizse düşman eline geçmiş karakoldur. Faydasından çok zararı vardır ve bu bademcikler alınmalıdır.

7. Yanılgı:

Yanlış:

Bademcik alınırsa farenjit olur.

Doğru:

Bunu belirten bilimsel bir veri yok. Ancak ameliyat sonrası, bademcik hastalarında üst solunum yolu enfeksiyonları devam edebiliyor. Hastalar da bu durumu ameliyatla alınan bademcik yoksunluğuna bağlayabiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir